Koppi arjesta - tietoa ja vertaistukea työikäisille aivoverenkiertohäiriön jälkeen

Ilmoittaudu syksyn 2025 ryhmään 31.8. mennessä!

Lue lisätiedot ja ohjeet alta.


Sairastitko aivoverenkiertohäiriön (AVH) työikäisenä?

Kaipaatko tukea ja vinkkejä uuden arjen hallintaan? Tule mukaan Koppi arjesta -vertaisryhmään!


AVH muuttaa elämää, vaikka jälkioireet eivät näkyisi ulospäin.

Voi olla myös vaikea itse tunnistaa oireita, esimerkiksi:

  • Väsymystä, joka ei tunnu paranevan nukkumalla

  • Hankaluutta hoitaa arjen asioita tai työtehtäviä

  • Muistamisen, puhumisen tai lukemisen vaikeutta

  • Vaikeuksia keskittyä tekemiseen tai edes aloittaa sitä

  • Tunneherkkyyttä tai kärsimättömyyttä

  • Apeutta tai mielialan vaihteluita

Myös työhön paluu voi mietityttää – jaksanko, kykenenkö?

Koppi arjesta -ryhmässä jaamme ajatuksia saman kokeneiden ihmisten kesken. Jutteleminen muiden kanssa auttaa ymmärtämään paremmin omaa tilannetta ja sopeutumaan siihen. Vertaisryhmässä tuemme, kannustamme ja rohkaisemme toisiamme. Ryhmän vetäjät ovat myös itse AVH:n sairastaneita.  

Kuvassa vuoden 2024 Koppi arjesta -ryhmä illallisella. Kuvassa esiintyviltä on lupa kuvan julkaisuun. Kuva: Pia Sillsten.

Koppi arjesta – vertaisryhmä kokoontuu Turun keskustassa syksyllä 2025

torstaisin klo 16:30–18:30, alkaen 11.9.

Tapaamispaikka on Lounatuulet-yhteisötalo, Läntinen Pitkäkatu 33.


Ensimmäinen tapaamiskerta on 11.9.2025. Kokoonnumme yhteensä 12 kertaa noin kolmen kuukauden aikana. Ryhmään mahtuu 8 osallistujaa. Osallistujien pitää pystyä puhumaan ja toimimaan itsenäisesti. Kokoontumispaikka on esteetön: liikkumisen apuvälineiden käyttö ei ole este osallistumiselle.

Jokaisella kerralla on oma aiheensa, josta keskustelemme. Kaikki keskustelu on luottamuksellista. Saat työkirjan, jossa on tietoa näistä aiheista sekä asioita itsellesi pohdittavaksi.

Keskustelun aiheita ovat esimerkiksi

  • AVH:n aiheuttamat oireet arjessa ja niihin sopeutuminen

  • Kriisistä selviytyminen ja mielen hyvinvointi

  • Väsymys, lepo ja rentoutuminen

  • Muistiongelmat, ja miten selvitä niiden kanssa

  • Palaanko töihin, vai haenko eläkettä?

  • Miten AVH muutti ihmissuhteita?

  • Mitä on hyvä aivoterveys?

Ilmoittautuminen 31.8. 2025 mennessä:

Ilmoittaudu 31.8. mennessä sähköpostilla Topi Laineelle (topi.laine@outlook.com)

Topi on yksi ryhmän vetäjistä. Kerro viestissä nimesi ja puhelinnumerosi, ja että haluat mukaan Koppi arjesta -ryhmään. Soitamme sinulle ja varmistamme mukaan pääsysi.

Tietojen tallennus:

Osallistujien yhteystiedot (nimi, puhelinnumero, sähköpostiosoite) tallennetaan vetäjien käyttöön vertaistukiryhmän ajaksi, jotta mahdollisista muutoksista ryhmän tapaamisissa voidaan tiedottaa osallistujille. Sähköpostilla voidaan jakaa ryhmän toimintaan liittyvää aineistoa.

Ryhmän tapaamisten päättymisen jälkeen tiedot poistetaan. Osallistujien tietoja ei anneta kenenkään muun käyttöön, eikä niitä käytetä muihin tarkoituksiin (edes ryhmän sisällä).

Osallistujat voivat itse jakaa yhteystietojaan keskenään, jos niin haluavat.

Ryhmän vetäjät

Ryhmän tapaamisia ohjaavat Aivoliiton Turun seudun AVH-yhdistyksen  vapaaehtoistyöntekijät, jotka ovat itsekin AVH:n sairastaneita. He ovat saaneet perehdytyksen ryhmän vetämiseen. Vetäjät huolehtivat siitä, että jokaisella on ryhmässä tasapuolinen asema.

Topi on koulutettu vertaistukihenkilö. Topi on ollut mukana perustamassa valtakunnallista, verkossa toimivaa nuorten vertaisryhmää. Hän on ollut aktiivinen Turussa toimivassa työikäisten ryhmässä.

Sari on myös koulutettu vertaistukihenkilö. Myös Sari on ollut pitkään mukana työikäisten ryhmän toiminnassa.

Pia on koulutettu aivoterveysosaaja, ja oli myös apuna vuoden 2024 Koppi arjesta -ryhmässä.

Lisäksi ryhmässä vierailee vuoden 2024 Koppi arjesta -ryhmän osallistujia kertomassa, miten ryhmään osallistuminen muutti heidän arkeaan.

Koppi arjesta -toimintatapa ja materiaalit

Koppi Arjesta -vertaistukiryhmä on Aivoliiton luoma toimintamalli. Tapaamiset tarjoavat tukea aivoverenkiertohäiriön sairastaneille työikäisille. Arjen haasteissa vertaistuella on suuri merkitys, koska saman kokenut voi parhaiten ymmärtää ja antaa vinkkejä arjessa selviytymiseen.

Ryhmässä jokainen voi tarjota tukea ja saada sitä toisilta. Voit valita itse, minkä verran tilanteestasi kerrot toisille: voit olla toisinaan aktiivinen ja joskus seurata keskustelua sivusta. Saat kuitenkin parhaan hyödyn ryhmästä, jos uskallat olla avoin ja tuoda esille omia ajatuksiasi.

Osallistujana saat itsellesi tulostetun Koppi arjesta -työkirjan, joka sisältää tietoa aivoverenkiertohäiriöistä ja jälkioireista. Työkirjassa on pohdintatehtäviä, jotka auttavat keskustelussa. Työkirja toimii myös muistikirjana, johon voit merkitä omia ajatuksiasi.